
Waarom bloemen (lekker) ruiken
Bloemen ruiken over het algemeen lekker. Er zijn meer dan 700 verschillende geurstoffen gevonden bij planten. Het is dan ook niet voor niets dat bloemen veel gebruikt worden als basis voor parfums. Bloemen maken mensen vrolijker gestemd en de geur speelt hier een belangrijke rol bij. Het lijkt er bijna op dat de geur van bloemen ontworpen is voor de mens, maar dit is maar ten dele waar. Geurende bloemen doen dit vooral om zich zelf in stand te kunnen houden.
Noodzaak van geur
Voor veel planten is geur namelijk een absolute noodzaak. Insecten en in sommige gevallen ook vogels zijn nodig voor de voortplanting. Bijen, torren, vlinders, vliegen en andere insecten worden aangetrokken door de aroma’s van bepaalde bloemen. Zij zorgen voor het overdragen van het stuifmeel van plant tot plant. Zonder deze insecten kunnen veel planten niet bestaan.
Geurloze bloemen
Niet alle bloemen hebben geur nodig om te kunnen overleven. Bijna 1/3 van alle bloemen zijn reukloos. Reukloze bloemen vallen over het algemeen niet zo op. Dit zijn vaak de kleine, groenachtige planten. Er bestaan ook bloemen waarvan de geur voor de mens erg onaangenaam is, maar voor aasvliegen juist super aantrekkelijk. Deze bloemen hebben vaak een vuilrode of bruinachtige kleur en ruiken jawel…naar bedorven vlees. Andersom geldt dit ook. Geuren die voor ons aangenaam zijn, kunnen juist een afwerend effect op insecten hebben. Lavendel is een goed voorbeeld hiervan.
Sterkste geur
Hoe meer kleur en looistof een bloem bevat, hoe minder geur deze verspreidt. De sterkste geur heeft een witte bloem, die in de avondschemering motjes en nachtvlinders moet aantrekken. Deze bloemen hebben geen uitgesproken kleur nodig om te kunnen overleven. Er zijn ook planten die vooral afhankelijk zijn van insecten welke overdag actief zijn. Deze bloemen hebben vaak gele, rode of blauwe bloemen, waarbij de gele bloemen het sterkste ruiken en de blauwe het minste.
Intensiteit geur
Hoe een geur beleefd wordt, is natuurlijk heel erg persoonlijk. Er is zelfs aangetoond dat de geurbeleving tussen mannen en vrouwen een groot verschil maakt. Ook leeftijd maakt uit. De bloem zelf geeft wisselend haar aroma’s af. Dit hangt onder andere af van het stadium van bloeien, maar ook het tijdstip heeft effect. Overdag kan een bloem heerlijk ruiken, waarna het ‘s avonds kan gaan ‘stinken’. Tenslotte hebben omgevingscondities invloed op de geur. Deze komt namelijk het beste tot zijn recht bij een hoge temperatuur, weinig wind en droge lucht.
Welke bloemen vind jij het lekkerst ruiken?
maart 25, 2019
Hoe beschermen bloemen zichzelf eigelijk? Weet ik veel!