de time machine van h.g. wells https://hollandpillen.com/zopiclon/ giant eagle apotheek oudere dorp

Vetiver; uitgelicht

 

Vetiver

Na het artikel over Bergamot is vandaag Vetiver aan de beurt. Weer zo’n parfum ingrediënt, waar je vast wel eens van hebt gehoord. Maar wat het is en hoe het ruikt? Dat wordt vast lastiger om te beantwoorden. Hoog tijd om dit bijzondere parfum ingrediënt in de spotlight te zetten.

 

Wat is het

De vetiver (Chrysopogon zizanioides) is een overblijvende grassoort, welke zijn oorsprong in India heeft. De plant kan tot  anderhalve meter hoog worden. De stelen zijn lang, evenals de dunne, stijve bladeren. De bloemen hebben een bruinachtig purperen kleur. De wortels van de Vetiver groeien in tegenstelling tot andere grassoorten omlaag. Ze kunnen zelfs wel een diepte van 4 meter bereiken.

 

De geur

De geurige wortels worden gebruikt voor toepassing in parfum. Nadat de plant met wortels geoogst zijn, worden ze gewassen en daarna een tijd gedroogd in de zon. Na dit proces worden de wortels via stoom destillatie verwerkt tot een kleverige, amberkleurige olie. Het zal je niet verbazen dat de geur van Vetiver dan ook naar gedroogd gras ruikt. Maar de geur is rijker dan dat. Het is houtig, aard-achtig, rokerig en zoutig. Vetiver geeft een parfum een warme/diepe uitstraling. De eerste indruk wekt mogelijk dat vetiver vooral in mannenparfums wordt verwerkt, maar ook in de parfums voor dames komt dit ingrediënt goed tot zijn recht!

 

Andere toepassingen

Naast het gebruik in parfum, wordt Vetiver ook gebruikt voor andere doeleinden.
De olie wordt onder andere toegepast bij eczeem, huidirritaties, acne, wonden, reumatische klachten, slapeloosheid, stress en depressies.
Naast het kalmerend effect wordt de olie in Aziatische landen ook nog gebruikt voor de ontworming van huisdieren en het verdrijven van insecten en parasieten.
Hmm, misschien in de zomermaanden toch maar eens een vetiver parfum gaan dragen..
 
Heb jij een parfum welke Vetiver als geurbestanddeel bevat en wat vind je van deze geur?  Ik hoor het graag.
Om er achter te komen of jouw parfum Vetiver bevat, ga je naar de site van Fragrantica.
 

 

0 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.