de time machine van h.g. wells https://hollandpillen.com/zopiclon/ giant eagle apotheek oudere dorp

Verschillende geurgroepen van parfum

Verschillende geurgroepen van parfum

Als je op zoek gaat naar de verschillende geurgroepen, blijkt dat het helemaal niet makkelijk is om Nederland hier eenduidigheid in te vinden. Al zoekende op internet kom je verschillende indelingen tegen. Lang  was het gebruikelijk om vier familiegroepen te onderscheiden,  namelijk bloemig, chypre, amber en  varen. Omdat er steeds meer geurvariëteiten verschijnen, zijn deze weer opgesplitst en uitgebreid. Een goede indeling zorgt voor overzicht in de duizenden geuren die er inmiddels bestaan. Weet je eenmaal tot welke geurgroep jij je het meeste aangetrokken voelt, dan wordt het een stukje  makkelijker om parfums te vinden die bij jou passen.

 

Indeling van de geurgroepen

De commissie van de Franse Vereniging voor Parfumeurs heeft de volgende standaardindeling gemaakt  en deze is de meest gangbare.

 

* Ambrée                  (orientaals);

Zware, pittige geuren geuren die lang blijven hangen zoals kaneel, vanille en amber. Sprankelende en exotische bloemen en warme en aromatische geurnoten zijn kenmerkend voor deze geurfamilie.

 

*Florale                    (bloemig);

Dit is een populaire groep, waar veel geuren in te vinden zijn. De geur wordt gekenmerkt door één enkele soort bloem. Meibloem-,  rozen- en jasmijngeuren horen onder andere bij deze groep.

 

* Hesperidée          (citrusachtig);

Deze geurfamilie bestaat uit citrusnoten, zoals citroen, limoen en sinaasappel. Pompelmoes, sinaasappel en dieet citroen zijn voorbeelden van frisse citrusgeuren.

 

* Chypre                   (eikenmos, bergamot, hout);

Frisse geuren in combinatie met meer bloemige geuren. Bekende Chypre geuren zijn bergamot, eikenmos, ladanum en patchouli.

 

* Boisée                    (houtachtig);

Met name de warme geuren worden boisée genoemd. Het zijn de kenmerkende geuren van het bos, waaronder patchouli, ceder en sandelhout.

 

* Cuir                        (leer);

Kenmerkend voor deze groep zijn de geuren van tabak, berken en rook.

 

* Fougère                (varen);

Cumarine, lavendel, geranium en eikenmos vormen hierbij de hoofdgeuren.

 

Welke geurgroep spreekt jou het meeste aan?

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.