de time machine van h.g. wells https://hollandpillen.com/zopiclon/ giant eagle apotheek oudere dorp

Uitgelicht; Verbena

 

Benamingen

Verbena is een bekend parfum ingrediënt, dus je hebt er vast wel eens van gehoord…maar wat is Verbena eigenlijk en hoe ruikt het? Laten we dit parfum ingrediënt daarom eens onder de loep nemen. De officiële naam van Verbena is ‘Verbena officinalis’ of ‘ijzerhard’. Er zijn veel verschillende soorten,  welke niet allemaal in parfum verwerkt worden. Voor de parfumindustrie wordt voornamelijk de citroenverbena (lippia citriodora) gebruikt.

 

Kruid

Verbena is een kruid uit de familie van de Verbenaceae, welke het beste groeit op een  zonnige plaats in een kalkhoudende stenige grond. In Nederland komt de Verbena inheems voor, maar niet op grootte schaal. Verbena is een kleine pol, waaruit een lange dunne stengel ontstaat van ongeveer 60 centimeter hoog. In landen waar de omstandigheden beter zijn, kan de plant wel 1 tot enkele meters groot worden. De lila-roze bloemetjes zijn maar een paar millimeter groot en bloeien vanaf juli.

 

Medicamenteuze werking

IJzerhard dankt zijn naam aan de medicamenteuze werking. Dit kruid werd vroeger door haar  antiseptische werking  vaak toegepast. Vooral bij verwondingen ten gevolge van ijzeren wapens werkte Verbena goed.  Vandaar dat er in de volksmond gesproken werd van ijzerhard.

 

Toepassingen

Naast de antiseptische werking heeft Verbena nog tal van andere positieve werkingen, waardoor het ook nu als homeopathisch middel wordt toegepast. Een aantal bekende toepassingen zijn;

 

  • Maagbeschermer
  • Verminderen van hoofdpijn, migraine en duizeligheidsklachten
  • Verminderen van hartkloppingen
  • Verminderen van depressie of stress
  • Door de antiseptische werking kan Verbena ook toegepast worden als mondwater bij cariës, tandvleesziekten of een slechte adem
  • Stimuleren van de productie van moedermelk na de zwangerschap (tijdens de zwangerschap wordt gebruik sterk afgeraden doordat Verbena de weeën op kan wekken)

 

Verbena in parfum

Zoals al eerder genoemd hebben de blaadjes een citroengeur. Hierdoor leent het zich uitstekend om er een etherische olie van te maken voor de verwerking in parfums. De twee belangrijkste stoffen die zorgen voor de typische citroengeur zijn geranial en neral. Deze zelfde stoffen komen ook voor in citroen, sinaasappel en citroengras. Het aroma zorgt voor een heerlijke frisse, opwekkende geurbeleving.

Wat vind jij van de geur verbena??

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.