de time machine van h.g. wells https://hollandpillen.com/zopiclon/ giant eagle apotheek oudere dorp

Vanille in Parfum; Uitgelicht

 

Vanille

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een geurnoot als vetiver is vanille  een stuk bekender. Iedereen zal wel de smaak herkennen van vanille in ijs en toetjes. Maar ook in parfum doet vanille het erg goed. Een heerlijke geurnoot waar je in dit artikel meer over te weten zult komen.

 

Wat is het

Vanille wordt gewonnen uit de vruchten van de vanille klim-orchidee. De vruchten van de plant lijken op peulen en worden onrijp geplukt. Daarna worden ze vochtig verhit en lange tijd (3 tot 6 maanden) overdag gedroogd in de zon. Na het drogen wordt alles elke dag verpakt in wollen dekens. Door dit proces verandert de onrijpe (niet ruikende)  vrucht in een zwart, glimmend en zeer aromatisch vanillestokje. De stof vanilline zorgt voor dit aroma.  Tegenwoordig vind je de meeste productie van vanille terug in Madagascar, maar de oorsprong ligt in Mexico.

 

Duur

Vanille is na saffraan de duurste verkrijgbare specerij.  Dit komt doordat in de productiegebieden buiten Mexico de natuurlijke bestuivers ontbreken, waardoor elke bloem met de hand moet worden bestoven. Daarnaast moeten de telers nog meer geduld hebben. Elke nacht gaat er maar 1 bloem van de plant open. Voordat de halfrijpe vruchten van de klim orchidee geoogst kunnen worden, zijn er 5 tot 8 maanden voorbij. Daarna volgt dus nog het proces van drogen.

 

Hoe ruikt het

Het is nog best lastig om zo’n bekende geur goed te omschrijven. Bovenal ruikt vanille  zoet. Daarnaast komen er balsamische, iets kruidige en zachte tonen naar boven.

 

Vanille in parfum

In parfum wordt tegenwoordig de synthetische vorm vanilline gebruikt. Parfums met vanille hebben een zwoele, warme uitstraling. De meeste parfumeurs verwerken een ‘vleugje’ vanille, omdat de geur anders snel te overheersend wordt.  Deze geurnoot ontwikkelt zich na ongeveer een half uur en blijft lange tijd aanblijven, de zogenaamde basisnoot.

 
Heb jij wel eens parfums gebruikt met geurnoten van vanille en wat vind jij van deze geur? Laat het weten in een reactie.
 

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.