de time machine van h.g. wells https://hollandpillen.com/zopiclon/ giant eagle apotheek oudere dorp

Uitgelicht; Bergamot

 

Bergamot

Soms kom je een parfumingrediënt tegen waar je de naam wel van kent, maar waar jij je waarschijnlijk van afvraagt wat het nu eigenlijk is. Elke maand zet ik er één in de schijnwerper en vandaag is dat Bergamot.

 

Wat is het

Bergamot (Citrus bergamia) is een kleine, ronde tot peervormige citrusvrucht. De vruchten groeien in een boom welke tot 4 meter hoog kan worden. Tijdens het rijpen verkleurt de bergamot van groen naar geel, waarbij de rijpe vruchten nog erg zuur en bitter van smaak blijven. Waarschijnlijk is de bergamot ontstaan als gevolg van een kruising tussen een limoen en  zure sinaasappel. De vrucht dankt zijn naam aan de Italiaanse stad Bergamo, waar de olie voor de eerste keer verhandeld werd.

 

De geur

De geurige olie wordt uit de schil van de onrijpe groene vrucht gewonnen. Je kunt de geur het beste omschrijven als fris, groen, levendig en fruitig en leent zich uitstekend voor de toepassing in parfums. Je zult dit ingrediënt daarom veelvuldig in parfums tegenkomen.

 

Andere toepassingen

Naast het gebruik in parfum, kent de bergamotvrucht ook nog een aantal andere toepassingen. Positieve uitwerkingen zijn bijvoorbeeld bekend bij;

  • Stressklachten
  • Vermoeidheid
  • Ontstekingen
  • Huidproblemen
  • Maagklachten

 

De bergamot is een veelzijdige vrucht die over het algemeen niet zo heel erg bekend is. Benieuwd naar andere (on)bekende geurnoten? Lees dan de artikelen over Verbena en Patchouli eens door.

 

0 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.