de time machine van h.g. wells https://hollandpillen.com/zopiclon/ giant eagle apotheek oudere dorp

Uitgelicht; Patchouli

 


Patchouli

Soms kom je een parfumingrediënt tegen waar je de naam wel van kent, maar waar jij je waarschijnlijk van afvraagt wat het nu eigenlijk is. Elke maand zet ik er één in de schijnwerper en vandaag is dat patchouli.

 


De jaren 60

Als er geuren bestaan die aan een bepaalde tijd doen denken, dan hoort patchouli daar zeker bij. Veel mensen die de jaren 60 beleefd hebben, zullen deze geur kennen. Patchouli werd toen veelvuldig op de huid gebruikt. Door het intensieve gebruik in de jaren 60 (vaak ook in combinatie met drugsgebruik) kan het ook een negatieve herinnering oproepen. Dat is jammer, want patchouli behoort tot één van de uniekste geurbestanddelen van parfum.

 


Wat is het

Patchouli  (Pogostemon patchouli) is een vast, ruig kruid dat tot een meter hoog kan worden. De stengel is harig en stevig, terwijl de blaadjes donzig en geurig zijn. De bloemen hebben een wit-paarse kleur. De bladeren bevatten de typische geur en vandaar uit wordt de patchouli olie gedistilleerd. De plant komt oorspronkelijk uit India en de naam betekent niet meer dan ‘groen blad’.

 


De geur

De geur van patchouli ontwikkelt zich naarmate deze ouder wordt. Als het ware moet de geur rijpen net zoals dat bij goede wijn het geval is. Patchouli ruikt houtig, kampferachtig en naar natte aarde en groene bladeren. Het is een zware geur en zelfs een beetje muf te noemen. Het wordt wel eens vergeleken met de geur van geiten of van muf ruikende zolders. Het klinkt niet echt aantrekkelijk om patchouli in parfums te gebruiken, maar dat is het wel. Patchouli heeft een goede verbindende invloed op andere geuren en geeft een parfum een diep en sensueel karakter.  Je zult het tegenkomen als basisnoot in chypre, oosterse en poederachtige geuren.

 


Andere toepassingen

Alhoewel de wetenschappelijke onderbouwing niet vast staat, wordt er aan patchouli een aantal positieve werkingen toegeschreven.
Je kunt de olie toepassen bij;

  • Problemen met het veneuze vaatstelsel: bijvoorbeeld aambeien en uitwendige spataderen
  • Huidproblemen zoals acné en eczeem
  • Bij stress; patchouli heeft een kalmerende werking

Wat vind jij van de geur van patchouli? Ik hoor het graag van je.

 

1 Comment
  • Karin van den Berg
    juli 8, 2016

    Ik ben dol op patchouli!
    Reminiscence Inoubliable Elixer Patchouli en de edp Reminiscence Patchouli zijn mijn favorieten. De verwarmende en kalmerende werking van de geur kan me echt in de juiste mood brengen. Als ik weet dat ik bijvoorbeeld een zware en lastige werkdag voor de boeg hebt zijn dit mijn confort blankets.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.