de time machine van h.g. wells https://hollandpillen.com/zopiclon/ giant eagle apotheek oudere dorp

Parfumeur; de neus van de parfumwereld

 

Parfumeur; de neus van de parfumwereld

Hoe een parfum tot stand is gekomen is vaak met mysterie omgeven. De ingrediëntenlijst wordt door de bedenkers niet snel prijs gegeven en wie de bedenkers zijn? Dat bleef vaak geheim. De parfumeur is de vakman of vrouw die nieuwe geuren ontwikkelt. Ook wel de neus van de parfumwereld genoemd.  Een select gezelschap welke lange tijd in de anonimiteit werden gehouden. Parfums werden namelijk vooral gelinkt aan bekende sterren en niet aan de makers ervan. De laatste jaren komt daar verandering in. De parfumeur komt steeds meer in de spotlight te staan.

 

Ingrediënten

Ook in modebladen wordt steeds vaker de naam van de parfumeur genoemd. Toch blijft er nog verwarring over de maker van de geur. Een heersende gedachte is bijvoorbeeld dat de geur door een modehuis gecreëerd wordt. Dit is niet juist. Een parfumhuis geeft de opdracht voor een bepaalde geur, bijvoorbeeld een frisse, lichte geur voor de zomer.  De parfumeur gaat daarna aan de slag om de ultieme zomergeur te creëren. Elk parfum kan wel 40 tot meer dan 100 verschillende ingrediënten bevatten. Het is een heel werk om een gebalanceerde geur te ontwikkelen. Daarom kan het maanden tot soms jaren duren voordat de geur helemaal ‘af’ is. Gemiddeld duurt het proces 8 maanden.

 

Creatief talent

De parfumeur is een creatief talent en moet over een groot geheugen beschikken. Want wie doet hem na om 3000 geuren te kunnen onderscheiden en te onthouden? Niet mis dus. Veel geuren lijken namelijk op elkaar, maar verschillen in de nuance. Een goede parfumeur kan dit allemaal onderscheiden en daar is een groot reukvermogen en reukgeheugen voor nodig. Vroeger werd het vak overgedragen van vader op zoon en soms op een dochter. Vrouwen werden als minder betrouwbare neuzen gezien, vanwege de maandelijkse hormonale schommelingen. Hierdoor zou het reukvermogen niet constant zijn. Gelukkig is dit nu geen reden meer om geen goede vrouwelijk parfumeur te kunnen worden.

 

Opleiding parfumeur

Is jouw ambitie om parfumeur te worden, dan heb je de grootste kans hierop in Frankrijk. Daar zijn de meeste opleidingsmogelijkheden te vinden. Het blijft echter een exclusief beroep, er zijn maar 400 parfumeurs over de hele wereld te vinden!

 

Wil je meer weten over wat het werk van een parfumeur inhoudt? Bekijk dan het interview van Serena van Beautylab met parfumeur Laurent le Guernec.

http://www.beautylab.nl/interview-met-laurent-le-guernec/
 
 

Lijkt het je leuk om thuis te kunnen beschikken over je eigen parfumerie? Lees dan het artikel over de parfums van de FM Group eens door.

2 Comments
 • Chahrazad
  januari 11, 2015

  Wauw, ik wist niet dat je er echt voor naar Frankrijk moet gaan op een opleiding te kunnen volgen.

  • Eigen Parfumerie
   januari 12, 2015

   Inderdaad, het is niet een opleiding welke je overal kunt volgen. Ook de toelatingseisen zijn erg streng, dus maar voor een aantal weggelegd.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.