de time machine van h.g. wells https://hollandpillen.com/zopiclon/ giant eagle apotheek oudere dorp

Musk in Parfum Uitgelicht

 

Musk

Musk is een veelgebruikt ingrediënt in parfums. Maar weet jij wat het is en hoe het ruikt? Vandaag behandelen we weer een zeer verrassende geurnoot!

 

Wat het is

Muskus is een sterk ruikende afscheiding uit een klier van het muskushert.  In eerste instantie kun jij je afvragen hoe iemand het ooit heeft bedacht om deze afscheiding in parfums te gaan verwerken, want de natuurlijke geur is erg afstotend. Toch wordt musk al lange tijd gebruikt. Tot 1979 werden er vele muskusherten gedood voor met name de muskus. Het vlees werd niet gebruikt, omdat dit teveel doordrongen is van de  muskgeur. Voor 1 kg muskuskorrels moesten 30 tot 50 muskusherten opgeofferd worden. Geen wonder dat musk concentraat ontzettend duur was, mede doordat er een limiet gesteld was aan de jacht.  De klier van het dode dier werd gedroogd in de zon of op een kachel. Voor het gebruik in de parfumindustrie  werden de muskuskorrels eruit genomen. Deze poedervormige korrels werden hierna in ethanol gedompeld om het musk concentraat te krijgen. Tegenwoordig is het gebruik van natuurlijke musk verboden en tref je alleen de synthetische vorm aan.

 

De geur van Musk

De natuurlijke (gedroogde) geur van musk is misschien nog het beste te vergelijken met een sterk dierlijk, naar urine en ammoniak ruikend aroma. In eerste instantie niet echt aantrekkelijk dus! Een zwakkere concentratie (met minder dierlijk componenten) laat een hele rijke geur tevoorschijn komen. Het is best lastig om deze geur goed te omschrijven, maar het doet denken aan een warme, ietwat zoete, poederige, leerachtig, nattige aardse geur met houtachtige accenten.

 

Andere toepassingen

Alleen de synthetische vorm van musk wordt nog toegepast in parfum. De toepassing van natuurlijke musk wordt nog gevonden in de traditionele volksgeneeskunde, met name de Tibetaanse en Chinese geneeswijzen gebruiken natuurlijke musk.

 

Spreekt musk jou aan en gebruik jij parfums met dit bijzondere ingrediënt? Ik ben benieuwd!

 

1 Comment
  • Annette
    november 6, 2015

    Dat is weer een interessant verhaal Romynke! Ik vind geuren waar musk inzit vaak heel lekker, maar nu ik dit gelezen heb kan ik beter zeggen: vreemd genoeg vind ik dit vaak lekker. Ik wist ook niet dat er muskus herten bestonden. Wel muskusratten. Heel ingormatief dus weer!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.