
Hoe geuren gedrag beïnvloeden.
Vaak staan we er niet eens bij stil, maar geuren hebben een sterke invloed op ons. Stel je eens voor dat je niet kunt ruiken. Je merkt het misschien wel eens als je een flinke verkoudheid te pakken hebt. Naast dat je niets ruikt, is de smaak ook nagenoeg verdwenen. Een leven zonder geur,- en smaak zou een flinke handicap betekenen. We kunnen eigenlijk niet zonder. Al onze gevoelens, emoties, beoordelingen en gedrag worden sterk door geur gevormd.
Geur en emotie
75% van de menselijke emoties worden bepaald door wat we ruiken. Ben je in een ruimte waar het lekker ruikt, dan zul je de neiging hebben om hier langer te blijven. Bij onaangename geuren willen we het liefste zo snel mogelijk vertrekken. Geur maakt een bepaalde emotie los en heeft daardoor ook invloed op jouw stemming. Aromatische oliën worden veel toegepast, omdat deze een positieve invloed hierop hebben.
Geur en herinnering
Soms kun je ineens overspoeld worden door een bepaald geluksgevoel, zonder te weten waar dat plotseling vandaan komt. Grote kans dat het komt door een geur van vroeger. Geurherinneringen blijven namelijk relatief lang hangen, beter dan bijvoorbeeld de visuele herinneringen. Je ruikt iets en daarbij komt een emotie los, welke je niet meteen kunt thuisbrengen. Op een gegeven moment ontdek je dat de geur een bepaalde herinnering bij je oproept. Dat kan een gebeurtenis zijn, maar ook een bepaalde stemming of een gevoel uit je jeugd. Bepaalde geuren kunnen ons het verleden dus doen herinneren. Als ik in het voorjaar ruik dat de boeren het land aan het bemesten zijn, gaat mijn herinnering weer terug naar mijn jeugd op de boerderij. Heerlijk vind ik dat!
Geur en gevaar
Het ruiken van geuren heeft naast de aangename effecten ook een alarmerende functie. Je bent je reukorgaan vast dankbaar dat je niet van de bedorven melk hebt gedronken, omdat de geur je al gewaarschuwd had.
Of je bent heerlijk aan het koken, maar wordt afgeleid door een telefoontje van een vriendin. De geur van aangebrand voedsel waarschuwt jou. Bij een brandlucht, een gaslucht of een vervelende chemische lucht, gaan de alarmbellen gelijk af.
Geur en gedrag
Geuren blijken ons gedrag onbewust te kunnen sturen. Alleen al bij het ruiken van een citroenlucht ben jij al meer geneigd om te gaan schoonmaken. Onze netheid wordt namelijk sterk beïnvloed door de geur die in een ruimte hangt. Onderzoekers lieten een aantal studenten een kruimelig koekje eten in een ruimte met een neutrale geur en een aantal studenten in een ruimte waar de geur van allesreiniger was verspreid. De studenten waren zich niet bewust van deze geur. Wat bleek? De studenten in de ruimte met de geur van allesreiniger ruimden drie keer zo vaak hun kruimels op en kregen drie keer zo vaak het idee om ook thuis te gaan poetsen. Een ander experiment toont aan dat agressie af neemt door de geur van sinaasappels. In een aantal politiebureaus in Rotterdam werd de geur van sinaasappels verspreid. Wat bleek? De arrestanten werden minder agressiever. In verhitte situaties dus wat vaker sinaasappels persen!
Situatiegebonden
Toch hebben geuren niet op elke persoon dezelfde uitwerking. Zoals ik eerder zei, vind ik de geur van mest in het voorjaar heerlijk. Maar er zijn vast mensen die dit niet met mij eens zijn. Ook maakt het natuurlijk een groot verschil of ik de mest in een landelijk gebied ruik of bij mij in de woonkamer. In dat laatste geval ben ik ook niet meer zo gecharmeerd van de geur. De uitwerking van geur is dus afhankelijk van de situatie, maar ook van bijvoorbeeld cultuur of van de heersende mode.
In ieder geval heel wat ‘geur’ tot nadenken. Heb jij bij een specifieke geur een bepaalde herinnering? Deel het met ons via onderstaand reactieveld. Wil jij meer weten over welke geuren invloed hebben op bijvoorbeeld je stemming? Houd mijn blog in de gaten, binnenkort zal hier een artikel over verschijnen.
november 19, 2014
Dit is weer een heel leuk artikel Romynke!
Bedankt ook voor de goede tips. Citroenen heb ik nog liggen en de volgende keer neem ik sinaasappels mee naar m’n werk!