de time machine van h.g. wells https://hollandpillen.com/zopiclon/ giant eagle apotheek oudere dorp

Geurnoten

 

De opbouw van parfum

Voor het maken van parfum zijn heel wat geur bestanddelen nodig.  Deze worden aangelengd met alcohol tot een parfum. De alcohol verdampt vrij snel, maar de geur bestanddelen blijven op de huid achter en vervliegen in de uren na het opbrengen. Omdat sommige bestanddelen van een parfum sneller vervliegen en andere lang op de huid blijven, ruikt een parfum niet telkens hetzelfde.

 

De drie geurnoten van parfum

Een noot is in de parfumwereld een ander woord voor ingrediënt. Parfumeurs gebruiken noten net zoals componisten dit doen. Geuren worden opgebouwd in lagen om zo het gewenste effect te krijgen. Net als in de muziek zijn sommige geurnoten licht en zwevend; en anderen zwaar en klankrijk.  Een parfum bestaat uit drie soorten noten: de topnoten, hartnoten en de basisnoten.

 


Topnoten

Topnoten zijn de geuren die je het eerste ruikt wanneer je de parfum hebt opgespoten. Dit is dus eigenlijk de geur die je ruikt als je in een parfumerie een geurtje uit gaat kiezen, daarom zijn deze noten erg belangrijk. Na ongeveer tien minuten ruik je deze noten bijna niet meer. Citrus, bergamot, lavendel en munt worden bijvoorbeeld gebruikt voor de topnoten.

 


Hartnoten

Hartnoten zijn de geuren die je gaat ruiken als de topnoten (bijna) zijn verdwenen. De hartnoten ruik je ongeveer na tien minuten. De hartnoot verbindt zich aan de topnoot en geeft de geur daardoor een extra dimensie. Het heeft enige tijd nodig om zich te ontwikkelen en houdt 2 à 3 uren aan. Wanneer aan een geurtje bloemengeuren zijn toegevoegd, dan zijn dit vaak hartnoten. Enkele voorbeelden zijn jasmijn, oranjebloesem en rozenextract.

 

Basisnoten

Tenslotte zijn er nog de basisnoten. Deze ruik je als de hartnoten (bijna) verdwenen zijn. De basisnoten ga je ruiken ongeveer een tot twee uren na het opspuiten (is natuurlijk ook afhankelijk van de hoeveelheid geurbestanddelen van het parfum). De basisnoot is de diesel van het parfum in die zin dat hij wel een half uur nodig heeft om zijn geur te ontwikkelen.  In het begin kan de basisnoot zelfs onaangenaam ruiken. Eenmaal op gang gekomen kan de geur wel zes uur volledig aanblijven.  Eikenmos, sandelhout, muskus geuren en cederhout zijn voorbeelden van basisnoten.


De geur verandert

Een parfum is na een uur dus niet meer hetzelfde als toen je het opspoot. Daarom is het belangrijk om even te wachten voordat je een parfum aanschaft. De topnoot ruikt misschien lekker, maar als de daarop volgende noten je minder bevallen, blijft je parfum in de kast staan. Zonde toch!

 

0 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.