
Geurmarketing, hoe wij ons laten beïnvloeden
Geur is lange tijd een zeer onderschat zintuig geweest. Dit stamt al vanuit de Middeleeuwen. Het gehoor en het zien waren de ‘hogere’ zintuigen en de reuk was in zekere zin minderwaardig hieraan. Gelukkig komt daar de afgelopen tijd verandering in. Steeds meer onderzoeken bevestigen dat geuren een enorme invloed op ons gedrag hebben. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat wij als consument steeds vaker in aanraking zullen komen met geurmarketing. Door middel van geurmarketing kunnen ons gedrag en keuzes worden beïnvloed.
Emotie is kopen
Geur heeft namelijk een hele krachtige emotionele uitwerking. Meer dan 75% van onze emoties worden bepaald door wat we ruiken. En emotie leidt vaak tot kopen!
De broodafdeling in de supermarkt is hier een bekend voorbeeld van. Deze geur wordt actief gestimuleerd om mensen te verleiden tot een aankoop. Maar daar blijft het niet bij. In lekker ruikende winkels blijven klanten langer aanwezig, is er meer kans dat er een aankoop wordt gedaan en stijgt de omzet daardoor met gemiddeld 6%.
Reclame met een luchtje
De reclamewereld staat niet stil en is volop in ontwikkeling. Wij zijn intussen volledig vertrouwd geraakt met reclames via de televisie, de radio en de reclamefolders. Al deze verschillende types reclame maken gebruik van beeld en geluid. Geur is daarbij een ondergeschoven kindje geweest, maar ook hier zijn de ontwikkelingen in volle gang. Misschien ben je (onbewust) al eens hiermee in aanraking gekomen tijdens het bezoeken van een film. Tijdens de reclame van Dove werd in een aantal bioscopen de geur van deze deodorant verspreid, waardoor de koopbereidheid van dit product toenam.
Stimulerende geuren
Ook tijdens het werken kunnen geuren positieve effecten hebben. Stimulerende, opwekkende geuren zorgen voor een prettigere werkomgeving. Het Kurhaus in Scheveningen past dit bijvoorbeeld al toe in haar vergaderruimtes. Door de geur van sinaasappel en limoengras te verspreiden worden de hersenen positief gestimuleerd. De vergadersessies verlopen hierdoor effectiever.
Totale beleving
Zoals je ziet, wordt een ‘totale beleving’ steeds belangrijker in onze maatschappij. Geurmarketing is daarbij niet meer weg te denken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een usb-stick, welke de geur van verbrand rubber en benzine verspreidt tijden een race-spel? Het klinkt nu misschien nog gek in de oren, maar dit zal in de nabije toekomst aan de orde van de dag zijn.
Leave a Reply