
FM Group & Piramidespel
FM Group behoort tot de bedrijven welke werken via netwerkmarketing. Andere namen voor deze marketingmethode welke jou misschien bekend in de oren klinken zijn relatiemarketing of teammarketing. Maar wat houdt dit nu precies in en wat heeft dit te maken met de bekende Piramidespelen. In dit artikel krijg je antwoord op deze vragen.
Wat is MLM
MultiLevelMarketing (MLM) is een bedrijfsmodel waarbij producten of diensten worden verkocht door middel van een gelaagd systeem van distributeurs. Zelfstandige (FM Group) distributeurs verwerven inkomsten door directe verkoop van producten en door het werven van nieuwe distributeurs. De Europese Commissie omschrijft MLM als volgt;
– Producten kopen tegen gereduceerde prijs voor eigen gebruik of om door te verkopen
– Producten doorverkopen aan zowel eindklanten als andere verkopers
– Wederverkopers werven die op hun beurt ook weer onafhankelijke andere verkopers mogen werven
De verkoper is niet afhankelijk van verkopers boven hem. Hij ontvangt volgens het marketingplan van het moederbedrijf (in dit geval FM World) een commissie gebaseerd op de eigen directe verkoop en de verkoop door verkopers die onder hen vallen. Vrijwel altijd werken MLM-distributeurs als zelfstandige ondernemers, dit houdt in dat de distributeur niet in een arbeidsrechtelijke dienstbetrekking staan tot het moederbedrijf, de fabrikant of van de leverancier. De top van de onderneming draagt geen (juridische) verantwoording voor de lagere niveaus. Zo kan op goedkope wijze een groot distributienetwerk opgebouwd worden waarbij de werking van mond-tot-mondreclame enorm groot is. Dit is daarmee ook de krachtige tool van MLM, waardoor je dus geen reclamecampagnes tegen zult komen en veel kosten bespaard worden. Het maakt ook dat kwalitatieve producten voor een zeer concurrerende prijs op de markt gebracht kunnen worden.
FM en MLM; Investering en beloning
Er zit veel verschil in investeringskosten als je wilt starten bij een MLM bedrijf. Ik richt mij nu alleen op FM World. Als FM distributeur betaal je eenmalig een starterspakket van €60,- waarbij geen inschrijfkosten verrekend worden. Het starterspakket bestaat uit een map met ruim 150 parfumstalen en de benodigde brochures. Zoals een timmerman zijn materiaal aan moet schaffen om mee te kunnen werken, zo heb je als FM distributeur de map nodig om de parfums te kunnen laten ruiken. That’s all! Er zijn geen verdere kosten aan verbonden. Dit in tegenstelling tot veel andere bedrijven, waarbij jaarlijkse verlengingsbijdrages niet zeldzaam zijn.
Beloning vindt plaats op provisiebasis of door middel van bonussen bij verkoop. Een distributeur kan meerdere distributeurs onder zich hebben. Die kunnen op hun beurt ook weer distributeurs onder zich hebben. Op deze wijze ontstaat een organisatiemodel met de vorm van een piramide. De term ‘upline’ wordt gebruikt voor iedereen die boven in de piramide staat (de sponsors). De term ‘downline’ staat voor alle FM distributeurs die onder een sponsor vallen. Over de omzet in jouw eigen downline kun je dus een commissie ontvangen. Vergelijk het maar met een groeiend bedrijf. Functioneert jouw bedrijf goed, dan zullen er ook meer inkomsten volgen. Maar wat erg belangrijk is; deze inkomsten worden naar rato verdeeld over het gehele team! Werkt iemand ‘onder jou’ harder, dan ontvangt deze persoon ook meer inkomsten.
MLM en Piramidespelen; wat zegt de wetgeving
Nu is het natuurlijk erg interessant om te onderzoeken wat de wetgeving over Netwerkmarketing zegt. Er zijn namelijk Netwerkbedrijven welke er een illegale piramidestructuur op na houden en waar jij je dus verre van moet houden. Hieronder lees je de uitspraak van de Hoge Raad
In een uitspraak van de Hoge Raad in februari 2005, met betrekking tot illegale piramidesystemen, werd het volgende daarover gezegd:
De verkoopmethoden “multilevelmarketing” of “netwerkmarketing” vallen niet onder de definitie van het begrip piramidespel en zijn derhalve niet verboden onder het regime van de Wet op de kansspelen. Bij deze vorm van marketing verwerft de koper van een product het recht om zelf ook bepaalde producten te verkopen waarmee hij een bonus, een provisie of een percentage van de omzet kan verwerven. Hetzelfde geldt voor de opvolgende kopers. Qua structuur vertoont multilevel marketing gelijkenis met een piramidespel. Het doel van deze vorm van marketing is echter wezenlijk anders dan het doel van een piramidespel. Multilevel marketing is een verkoopmethode. Een te verwerven voordeel in de vorm van een bonus, provisie of omzetpercentage dient om de verkoop van de betreffende producten te bevorderen en vormt derhalve onderdeel van het verkoopsysteem.
Bij multilevel marketing is geen sprake van het betalen van een bepaald bedrag uitsluitend teneinde het recht tot deelname aan een organisatie of het recht tot het werven van nieuwe deelnemers/kopers te verkrijgen, maar staat de verkoop van producten centraal. De deelnemer koopt producten in voor een reële prijs, teneinde ze met winst te verkopen. In tegenstelling tot bij een piramidespel is er sprake van consumentenkoop in de zin van artikel 7:1 BW. De afnemer betaalt niet voor deelname, maar voor het product. De afnemers die geen producten willen of kunnen verkopen worden derhalve niet benadeeld.
Gezien het bovenstaande is er geen reden multilevel marketing te verbieden zolang het gebruikt wordt als een methode om producten te verkopen.
In een uitspraak van de Hoge Raad in februari 2005, met betrekking tot illegale piramidesystemen en multi-level marketing heeft de Hoge Raad deze lijn gevolgd en bevestigd.
Met andere woorden: het verschil tussen een illegaal piramidespel en een legale multi-level-marketingorganisatie is dat bij een piramidespel de nadruk ligt op het werven van nieuwe leden/verkopers/consultants/distributeurs. In een legaal MLM-systeem worden er commissies verdiend op de verkoop van producten of de diensten aan een eindconsument. Er kan geen geld worden verdiend op alleen maar het “inschrijven” van potentiële distributeurs of consultants. Wel worden er commissies verdiend over de omzet van de aangeworven distributeurs of consultants. Het begrip reële prijs is daarbij cruciaal in de beoordeling van een en ander.
Conclusie
Zoals je uit bovenstaande kunt concluderen is FM een legaal MLM bedrijf, ideaal voor mensen die graag iets voor zichzelf willen beginnen zonder ergens ‘aan vast te komen zitten’. Wil je graag met een ander MLM bedrijf in zee? Check dan vooraf goed of het bedrijf zich aan de wettelijke regels van Multi Level Marketing houdt! Meer informatie over FM vind je op de FM Group distributeurspagina of het contactformulier op EigenParfumerie.
Leave a Reply