de time machine van h.g. wells https://hollandpillen.com/zopiclon/ giant eagle apotheek oudere dorp

Amber; uitgelicht

 

Amber gris

Amber gris is een bekende geurnoot in parfums. Maar wat is het en waar ruikt het naar? Lees verder en ontdek (bijna) alles over amber gris.

 

Wat is het

Over hoe amber gris precies ontstaat, zijn nog veel onduidelijkheden. Amber wordt gevormd in de ingewanden van een potvis. In het braaksel van de potvis  kunnen daarom stukjes  gevonden worden, in zee of aangespoeld op het strand. Waarschijnlijk wordt het gevormd uit de rugschilden van inktvissen. Deze dieren staan geregeld op het menu van de potvis. Omdat er af en toe stukjes van de harde, snavelachtige bek van inktvissen in amber wordt aangetroffen, is een verklaring dat amber nodig is om deze harde onverteerbare delen makkelijker door het darmstelsel van de potvis te vervoeren. De kans dat in een (aangespoelde) potvis amber aangetroffen wordt, is maar 1 %. In praktijk blijkt dus maar 1 van de 100 (aangespoelde) potvissen  het kostbare goedje te bevatten. Het is daarom ook een zeer zeldzame vondst. De kans dat je erover struikelt tijdens een strandwandeling is daarom helaas erg klein.

 

De Geur

‘Verse’ Amber gris ruikt in eerste instantie vies. Maar na jaren drijven in zee en blootstelling aan zon en zout wordt het een compacte steen die aanvoelt als was en een zoete geur heeft.  Daarnaast ruik je het zout van de zee en het dierlijke element.  De geur houdt erg lang aan. Omdat amber gris uiterst zeldzaam en kostbaar is, zijn er synthetische vormen voor de parfumindustrie op de markt. Echte amber gris zal je dus maar weinig tegenkomen in parfum.

 

Meer weten over bijzondere ingrediënten in parfum? Lees dan ook bijvoorbeeld eens de artikelen over Patchouli en Vetiver.

 

1 Comment
  • Annette
    september 4, 2015

    Dat wat zo lekker kan ruiken, heeft een niet altijd zo frisse oorsprong!
    Wel weer zeer informatief Romynke.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.